15 snabba iPhoto-tips

iLife 17 apr 2013

Få ut det bästa av ditt bildbibliotek med denna specialguide till våra favoritfunktioner

iPhoto är utan tvekan den största juvelen i Apples mjukvarukrona. Om du någonsin tagit bilder med din iPhone, digitala systemkamera eller kompaktkamera, har du utan tvekan startat upp det här programmet för att importera, organisera, redigera och dela med dig av dina bilder. Trots daglig användning, är det många av oss som aldrig riktigt får ut det mesta möjliga av iPhoto – vi är inte i närheten av att använda det till dess fulla potential. Verkligheten är att iPhoto är ett kraftfullt program som innehåller ett otroligt antal funktioner. Och det är gratis med alla Macar.

Oavsett om du är proffs på iPhoto eller en total nybörjare, lär det finnas några tips och tricks du kan ta till dig från våra 15 iPhoto-hemligheter. Dessutom, om du har lite tur, kan dessa hemligheter spara dig både tid och förbättra programmets funktionalitet ännu mer än förut.

 

15_iphoto_1011. Ändra ett albums omslagsbild

För att ändra den förvalda omslagsbilden för ett album, dra musen över albumet. När du hittar den bild du vill använda, tryck på mellanslagstangenten.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1022. Redigera med en tredjepartsapp

Om du vill använda en annan bildredigerare, gå in i Inställningar och välj fliken Avancerat. Härifrån kan du sedan välja en alternativ app.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1033. Starta ett bildspel på nolltid

Ett av de enklaste sätten att visa upp dina bilder på är genom ett bildspel. Markera de bilder du vill inkluderas och tryck på bildspelsikonen för att komma igång.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1044. Tryck på Shift för att se originalbilden

Ibland är det bra att se bilden som den såg ut innan några iPhoto-effekter lades på. Håll ner Shift för en snabb flashback till originalbilden.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1055. Gruppera bilder efter platser

Skapa ett nytt Smart album och välj plats från det första fältet. Välj sedan inom vilket område bilden togs. Perfekt för semesterbilderna.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1066. Reservera bildström för iOS 

Om du vill se till att bildströmmen endast är för bilder tagna med din iOS-enhet går du till Bildström i Inställningar och kryssa ur automatisk uppladdning.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1077. Ändra automatiskt uppdelade händelser

Om du har för många album med för få bilder i varje, ändra inställningarna för uppdelning i Inställningar > Allmänt för att dela upp bilder.

 

 

 

 

 

”Nyckelord är kanske en av de mest underskattade, tidssparande funktionerna i iPhoto” 

 

15_iphoto_1088. Dela hemma över ditt nätverk

Om du vill att alla i ditt hemnätverk ska kunna se dina semesterbilder, gå in i Inställningar och kryssa i Dela ut mina bilder under delningsfliken.

 

 

 

 

 

15_iphoto_1099. Spara en PDF-version av dina produkter

Att skriva ut från iPhoto är kostsamt. Om du vill göra det själv, utforma din produkt för utskrift och högerklicka och välj Spara som PDF när du är klar.

 

 

 

 

 

 

 

15_iphone_11010. Töm iPhotos papperskorg

Varje gång du raderar en bild i iPhoto, hamnar den i en särskild papperskorg. Att radera denna papperskorgs innehåll kan spara utrymme på hårddisken.

 

 

 

 

 

15_iphone_11111. Ändra bildtitlar med gruppredigering

För att ge dina bilder minnesvärda namn, markera bilderna och gå in i Bilder > Ändra flera. Ändra sedan namnet till ett mer beskrivande namn.

 

 

 

 

 

15_iphoto_11212. Justera de senaste 12 månaderna

Detta album är bra för att hitta nytagna bilder, men kan snabbt fyllas upp. Gå till Inställningar > Allmänt och ändra till sex, eller till och med tre månader.

 

 

 

 

 

15_iphoto_11313. Återställ en bilds vitbalans

För att fixa till problem med vitbalansen, gå in i Redigera > Justera och klicka sedan på ikonen under Temperatur. Klicka på det område som ska vara vitt så kommer problemet lösas.

 

 

 

 

 

15_iphoto_11414. Hitta snabbt bilder med nyckelord

Nyckelord är kanske en av de mest underskattade, tidssparande funktionerna i iPhoto. För att lägga till ett, välj en bild, öppna redigeringspanelen och skriv.

 

 

 

 

 

15_iphoto_11515. Håll Bildström borta från din Mac

För att se till att iPhoto inte blandar och visar upp bilder från Bildström, gå in i Inställningar och klicka på fliken Bildström för att kryssa ur den automatiska importrutan.