100 utmärkta Mavericks-tricks (del 2)

OS X 22 sep 2014

Om du vill lära dig mer om Mavericks följer här del 2 i vår serie 100 utmärkta Mavericks-tricks.

 

Safari

24 Lägg in kreditkortsuppgifter i Autofyll

AutoFillCreditSpara tid vid inköp. Dra igång Safari och navigera till Inställningar. Klicka på Autofyll-ikonen och sedan på alternativet Kreditkort och Redigera. I rutan som dyker upp väljer du Lägg till-knappen. Ge kreditkortet ett namn och lägg in övriga uppgifter i fälten som finns. Tryck på Klar så kan du börja använda det.

 

 

 

 

25 Blockera Flash på enskilda sajter

BlockFlashSafari erbjuder kontroll över vilka sajter som ska kunna köra Adobes Flash-spelare. Gå till Inställningar i Safari och klicka på Säkerhet-knappen, och sedan på Hantera webbplatsinställningar. Välj Adobe Flash Player i vänsterkolumnen. Använd rullgardinsmenyn intill de sajter som du nyligen besökt och välj Blockera-alternativet.

 

 

 

 

26 Slå av Läs in bästa träff i bakgrunden vid sökning

Safari läser in bästa träffar på förhand när man söker i adressfältet. För att inaktivera det går du till Inställningar i Safari och väljer Integritetsskydd och Läs inte in bästa träff i bakgrunden.

 

27 Stänga av pushnotiser i Safari

Sajter kan nu aktivera pushnotiser i Notiscenter. Om du vill slå av dessa går du till Safaris inställningar och klickar på Notiser-fliken. Klicka sedan på Ta bort-knappen för att förhindra att några notiser dyker upp.

 

28 Google-sökresultat tar dig till rätt adress

När du använder Google-sökning i Safari kommer nu Historik visa den URL som du valde efter sökningen, inte Googles redirect-adress.

 

29 Kortkommandon visar sidopanelen med Bokmärken/Läslista/Delade länkar

Du kan snabbt få fram Läslista, Delade länkar och Bokmärken genom att använda några tangentbordsgenvägar. Du hittar dem under Innehåll-menyn till höger om menyvalen (^+Alt+Cmd+1, 2 eller 3). Inte helt smidiga dock…

 

30 Visa Alla/Olästa artiklar i Läslistan

Klicka på glasögonikonen för att få fram lästlistan i sidopanelen. Rulla nedåt så kommer fler alternativ fram i panelen. Här kan du sortera på alla eller bara oläsa artiklar, vilket kan vara smidigt.

 

ReadingList-Blank31 Sök i Läslistan
Sparat en massa artiklar som du vill läsa? Använd sökfältet längst upp i läslistepanelen för att hitta en speciell artikel eller webbsajt som du vill börja läsa.

 

32 Retweeta artiklar från sidopanelens situationskänsliga meny

Du kan ”retweeta” intressanta artiklar som twittrare delar med sig av. Klicka på Dela länkar-fliken och högerklicka sedan på den artikel du vill dela ut. I pop-up-menyn väljer du sedan Retweet-alternativet.

 

33 Högerklicka på Bokmärken i favoritlistan kallar fram URL

Redigera en webbadress för dina bokmärken utan att behöva navigera till webbsidan. Högerklicka på ett bokmärke och välj Redigera adress-alternativet i menyn. Skriv sedan in korrekt URL i den pop-up som dyker upp och bekräfta med Klar.

 

KeyboardTabs34 Navigera mellan flikar med Ctrl+Tab/Ctrl+Shift+Tab

Använd några smidiga kortkommandon för att snabbt växla mellan Finder-flikar. Tryck Ctrl+Tab för att bläddra till höger och Ctrl+Shift+Tab för att gå åt vänster.

 

RemindersFinder35 Tumnaglar

Du kan nu dra Påminnelser till Finder för att skapa en kalenderfil som kan visas som en tumnagel. Välj filen och tryck Mellanslag.

 

FoldersShortcut36 Cmd+dubbelklick öppnar mappar under en ny flik

Ha flera mappar i samma Finder-fönster. Håll bara ner Cmd när du dubbelklickar på en mapp så öppnas den under en ny flik.

 

Finderupdates37 Visuell uppdatering i Finder

Finder har fått en mindre uppfräschning. Olika objekt visas med rundade hörn, raderaanimationen är mjukare när du slänger filer och texter är större.

 

SearchTags38 Leta efter taggade filer

Om du vill sortera upp och titta på vilka filer som är taggade på ett visst sätt expanderar du Taggar i Finders sidopanel och trycker på aktuell tagg.

 

Finders flikar & taggar

39 Komprimera filer snabbt

Om du vill kunna komprimera filer med ett kortkommando kör du Systeminställningar och Tangentbord. Klicka på Kortkommandon och välj Programkortkommandon. Tryck på plusknappen och döp till Komprimera och välj genväg.

 

ManageTags40 Hantera taggar i inställningar

Skapa och hantera taggar i Finders Inställningar. Gå till Inställningar och välj Taggar-fliken. Klicka på en taggs namn för att döpa om, högerklicka för att ta bort och bocka i och ur för att visa eller dölja.

 

41 Sortera objekt efter taggar

Hitta dina taggade filer och mappar snabbt i Finder. I Finder klickar du i så fall på Ordna-knappen. I rullgardinsmenyn som dyker upp väljer du sedan alternativet som benämns Taggar.

 

42 Ändra tagg via Visa info

Om du vill ändra taggarna för dina filer högerklickar du och väljer Visa info. I taggarfältet klickar du på en tagg för att få fram en lista med övriga. Sedan kan du välja en ny tagg.

 

43 Använd rullgardinsmenyn vid filnamnet i namnlisten för taggning i iWork/iLife

Döp om dina dokument när du jobbar med dem i iWork. Ställ musmarkören över dokumentnamnet tills en triangel dyker upp. Klicka på den så visar sig en rullgardinsmeny. Skriv in ett nytt namn och lägg till taggar om du så önskar.

 

44 Dölj filer och mappar för Spotlight

Step11 Öppna Spotlights inställningar

Starta Systeminställningar och klicka på Spotlight-ikonen. Klicka på Sökresultat-fliken för att hantera de filer och mappar som Spotlight söker i och efter på din Mac.

Step22 Dölj filer och mappar

Bocka ur de rutor intill filer och mappar som du inte vill att Spotlight ska visa resultat från. Stäng fönstret så kommer inställningarna att appliceras direkt.

 

 

 

 

 

 

Kalender

TravelTimeCalendar45 Lägg till restid i händelser i Kalendern

Kalendern tillåter dig att lägga in restider i dina händelsebokningar. Dubbelklicka på en dag och skapa en händelse. Välj alternativet Lägg till påminnelse, upprepning eller restid – gränssnittet ändras. Välj menyn intill restidsalternativet och markera en tidsperiod som stämmer.

 

46 Tvåfingersskrollning

Navigera smidigare i din kalender. Bläddra fram en kommande händelse, eller kanske en som redan har passerat genom att använda tvåfingersskrollning. Svep uppåt för att gå till tidigare månader eller dra nedåt för att komma till framtida.

 

ShowHolidays47 Visa helgdagskalender

Du kan automatiskt uppdatera din Kalender med alla svenska helgdagar. Gå till kalenderinställningar och se till att stå på Allmänt-fliken. Alternativet längst ner bockar du i, alltså Visa helgdagskalender.

 

48 E-post/meddelanden inbjudningar i Kalendern

Om du har skapat en händelse i din kalender som du vill bjuda in andra till kan du e-posta eller skicka meddelande till dem. Högerklicka på händelsen och välj Skicka e-post alternativt meddelande till alla inbjudna.

 

49 Visa kalendergranskaren

Kalendern har fått en helt ny funktion kallad Granskaren. För att komma åt den går du till Redigera och väljer Visa granskare bland menyalternativen. I Granskaren kan du snabbt och lätt göra ändringar i dina kalenderhändelser.

 

TimeZoneSupport50 Slå på tidszonstöd

Om du ofta reser mellan olika tidszoner kan du enkelt få kalendern att anpassa sig till var du är. Gå till Inställningar och klicka på Avancerat-fliken. Markera alternativet Aktivera stöd för tidszoner. Växla mellan olika tidszoner i övre, högra hörnet i Kalender-programmet.

 

 

 

 

 

Inom kort kommer del 3 av våra 100 Mavericks-tricks…