100 utmärkta Mavericks-tricks (del 1)

OS X 21 sep 2014

Få ut mer av Apples nya OS med vår guide till 100 av de hetaste, nya funktionerna

Apple släppte i slutet på förra året en rejäl uppdatering av sitt OS X och operativsystemet visar verkligen att företaget fortfarande lägger mycket tid på Mac-systemet. Mavericks har fått en massa nyheter och uppgraderingar och dessutom en helt ny namnstandard. Även utseendemässigt har det skett en del jämfört med framför allt Lion och Mountain Lion – vi tänker då bland annat på designen av olika ingående program. Den kanske största förändringen är kanske ändå att Mavericks är helt gratis, vilket betyder att det inte finns någon ursäkt att inte installera denna nya version av Macens operativsystem. En hel hög med smarta nyheter finns att hitta i nya systemet, från nya program som Kartor och iBooks till batteribesparande funktioner som App Nap, vilket gör att din Mac kommer att fungera mer optimalt än någonsin tidigare. Du behöver dock en Mac som är tillverkad tidigast under 2007 och kör OS X 10.6.8 (Snow Leopard) eller senare. Gå till App Store och klicka på länken till Mavericks. Installationen är enkel och går tämligen snabbt. Vi kommer här att gå igenom hundra av de bästa nyheterna eller uppdateringarna i Mavericks – på så sätt lär du dig förhoppningsvis systemet lite bättre. I sann Apple-anda är alla de här tipsen och tricksen lätta att behärska och det lär därför inte dröja länge förrän du känner dig lite som en expert. Om du inte redan har installerat Mavericks råder vi dig att säkerhetskopiera dina filer och data först – det är ett allmänt råd vid större uppgraderingar.

Ställ in din Mac

1 Lägg ofta använda taggar i Finders sidopanel

FinderTagsTaggar är perfekta när du ska komma åt viktiga filer snabbt. För att visa dina vanligaste taggar i Finders sidopanel startar du Finder och väljer Inställningar. Klicka på Taggar-fliken och bocka i rutorna vid dina favorittaggar.

 

 

 

 

 

2 Stoppa App Nap

App-Nap

App Nap är designat för att maximera Macens prestanda, men om du vill förhindra att öppna program i Mavericks tar en tupplur går du till Program-mappen och högerklickar på programmet. Välj Visa info och bocka i rutan vid  Förhindra App Nap.

 

3 Inaktivera iCloud-lagring per program

iCloudStorageOm du vill kunna komma åt dokument oavsett var du är är iCloud perfekt. Men om iCloud-utrymmet börjar tryta kanske du vill begränsa antalet appar som synkar dokument till tjänsten. Det gör du genom att gå till Systeminställningar>iCloud. Klicka på Alternativ-knappen bredvid Dokument och data. Bocka ur rutan vid de program som du vill inte längre ska synkroniseras med iCloud.

 

4 Nyheter-notisen

Mavericks-What's-NewPrecis installerat Mavericks? En notis kommer att dyka upp som tipsar om var du kan läsa om nyheterna. Klicka på Visa så får du en genomgång av nya funktioner och därmed en bra start i nya operativsystemet – finns även i Finders Hjälp-meny.

 

5 Synka kontakter med Google

Tip-5Starta Kontakter och välj sedan Kontakter>Lägg till konto. I listan klickar du på Google och skriver in dina kontouppgifter. Tryck på Ställ in och se till att Kontakter-rutan är markerad i nästa fönster. Tryck Klar.

 

 

 

 

 

6 Offlinediktering

EnhancedDictationDu kan diktera långa texter till din Mac utan att ha internetanslutning. För att ha den möjligheten startar du Systeminställningar och klickar på Diktering och tal. Bocka för Använd Förbättrad diktering så är du redo att börja.

 

 

 

 

 

7 Automatisk kontroll av programuppdateringar

AutoAppUpdatesGlöm aldrig att hämta senaste uppdateringarna! Gå till Systeminställningar>App Store och bocka i rutan vid Leta efter uppdateringar automatiskt.

 

 

 

 

 

8 Fler inloggningsbilder
LoginPictures

Starta Systeminställningar och gå till Användare och grupper. Klicka på din inloggningbild och använd sidopanelen för att hitta egna foton.

 

 

 

 

 

9 Visa Bibliotek-mappen i Finder

ShowLibraryVisa din Bibliotek-mapp – permanent. Gå till Finder och klicka på Åtgärd-knappen. Välj Visa visningsalternativ och bocka i rutan vid Visa biblioteksmapp.

 

 

 

 

 

10 Slå ihop Finder-fönster
MergeFinder

Har du många Finder-fönster öppna? Lägg ihop alla till ett genom att gå till alternativet Fönster>Slå ihop alla fönster i Finder.

 

 

 

 

 

 

11 Öppna mappar i nya flikar
FoldersNewTab

Vill du öppna flera mappar i ett Finder-fönster håller du bara ner Cmd när du dubbelklickar på en mapp så öppnas den i en ny flik.

Notiser

Notifications-Anno-Blank12 Schemalägg Stör ej

Låt inte notiser hålla dig vaken på nätterna. Bocka i Från-rutan under Slå på Stör ej. Sedan är det bara att lägga in den tidsperiod under vilken du inte vill bli störd. Det är inte svårare än så…

 

13 Stör ej vid spegling

För att säkerställa att Stör ej är aktivt vid skärmdubblering på TV eller projektor kan du bocka i den här rutan som benämns Vid en skärmbildsdubblering till en TV eller projektor.

 

14 Sortera notiser efter tidpunkt

Vill du beta av dina notiser i kronologisk ordning? För att sortera notiserna efter tidpunkt klickar du på rullgardinsmenyn bredvid Sortera Notiscenter. Här finns bara två alternativ, Manuellt och Efter tid. Välj det sistnämnda.

 

15 Ställ in Stör ej från Notiscenter

Du kan också slå på Stör ej-funktionen manuellt i Notiscenter. Klicka fram Notiscenter uppe till höger och svep uppåt för att få fram Stör ej-knappen som ligger lite dold. Slå på med skjutreglaget för att aktivera tjänsten.

 

16 Vill du ha igång FaceTime under Stör ej-perioder?

Inkommande FaceTime-samtal stoppas när Stör ej-funktionen är påslagen. För att tillåta FaceTime-samtal bockar du i rutan vid Tillåt FaceTime-samtal från och väljer sedan om det ska gälla Alla eller bara dina Favoriter.

 

17 Visa inte notiser på datorns låsskärm

LockScreenNotificationsNotiser visas som standard på Macen när den är låst. För att förhindra detta navigerar du till Systeminställningar>Notiser. I vänstra kolumnen klickar du på ett program och bockar ur rutan vid Visa notiser på låst skärm.

 

18 Dölj Dela-knappar i Notiscenter

HideShareButtonsVill du har ett prydligt Notiscenter? Du kan dölja vissa saker, såsom Dela-knappar. Det gör du genom att gå till Systeminställningar>Notiser och välja Delningsknappar i vänstra kolumnen. Bocka ur rutan vid Visa delningsknappar i Notiscenter.

 

19 Ny batteriikon för lågt batteri

LowBatteryDen här notisen försvinner inte förrän du ansluter din Mac till ett strömuttag.

 

 

20 Notis för felaktig utmatning

EjectedDiskOm du tar bort en extern enhet utan att mata ut den på rätt sätt får du en notis om detta.

 

 

 

 

 

21 Ta bort Mail från notiserna

DeleteMailKlicka på Ta bort-knappen till höger i notisen för att redera mailen.

 

 

22 Svara i interaktiva notisrutor

ReplyInteractiveKlicka på Svara-knappen i notisrutan så kommer det att dyka upp ett fönster nedanför att svara i.

 

23 Skicka iMessages från Notiscenter

DeleteMailKlicka på meddelandeikonen. Skriv in mottagarens namn och meddelandet i rutan. Klicka på Skicka.

 

 

 

Det här var de första 23 tipsen. Fortsättning följer…