Allt om att jailbreaka sin telefon

2 okt 2016

Trots ständiga försöka att täppa till möjligheten jailbreakas många iOS-enheter fortfarande

Ungefär 25 miljoner enheter har fått mer frihet tack vare iOS-jailbreaket som går under namnet Evasi0n. Ungefär 44 miljoner använder ett jailbreak av något slag, enligt en tweet rätt nyligen från en medlem i Evad3rs-teamet. Dessa siffror pekar på att communityn kring jailbreaking fortfarande är riktigt stor och att den till och med växer, trots Apples ständiga försök att stoppa den.

Kanske handlar det inte bara om att folk vill ha mer frihet, kanske beror det många gånger på att det är så enkelt att jailbreaka. Jailbreaket Evasi0n tar ungefär fem minuter. Du behöver bara ansluta din smartphone, öppna en nedladdad fil på din Mac så kommer installationen att vara klar innan du vet ordet av. ”Det har blivit en så enkel process att nästintill alla kan klara av den”, menar Sentry. ”De allra flesta vill bara få en möjlighet att få ut lite mer av sin iEnhet.”

 

Frågor om jailbreak

Är jailbreaking lagligt?
Att jailbreaka sin iPhone är legalt i de allra flesta länder, så vida du inte använder systemet för att kringgå copyright. I EU kan du jailbreaka både iPhones och iPads lagligt, men i USA har bara iPhonen undantagits från att omfattas av en lag som gör jailbreaking straffbart – iPaden lyder fortfarande under den här lagen.

Innebär en jailbreak att garantin hos Apple sätts ur spel?
Apple har officiellt sagt att jailbreaking ”kan göra garantin ogiltig”, och Apple har även laglig rätt att vidta motåtgärder mot enheter som jailbreakats. Om en jailbreak går fel och gör din iPhone obrukbar är det inte troligt att Apple skulle hjälpa till, även om den har garanti kvar.

Är det säkert?
Det här är en svår fråga. Majoriteten av alla jailbreakanvändare har inga problem med mjukvaran, men det finns skräckexempel. Ta reda på så mycket du kan innan du bestämmer dig för att jailbreaka din enhet, och se till att du har en fullständig backup om något skulle hända. Vill du veta mer om Vinnande Roulette Strategier?

 

Fyra av de bästa jailbreak-tweaksen

Auxo
En utmärkt multitasking- lösning. Den gör att man får en tydlig bild av alla appar som är igång, men erbjuder också enkel justering av funktioner som Wi-Fi, 3G, ljusstyrka och musikkontroll. Sveper du nedåt på en öppen app stängs den. Så här borde Apples multitaskfunkion sett ut.

MyWi
Om din mobilleverantör inte låter dig dela uppkoppling eller tar extra betalt för det kanske du är intresserad av MyWi. Den här appen låter dig skapa ett eget nätverk med hjälp av standarduppkopplingen via 3G eller 4G. Ett ganska dyrt tweak, men har också utmärkta funktioner.

Springtomize
Det här är verkligen den schweiziska armékniven i jailbreakvärlden. Springtomize samlar ihop ett stort antal tweaks på ett ställe och låter dig därmed lätt anpassa allt i iOS, från hemskärmsikoner till hur Notiscenter ser ut och fungerar.

Zephyr
Det här lilla coola tillägget är ett enkelt sätt att lägga till multitouchgester på din iPhone. Svep upp från nederkanten på skärmen för att öppna appbytaren (fungerar utmärkt med Auxo) eller svep in från kanten för att byta till nästa app. Väl värd en testperiod.