Varför jailbreaka?

Artiklar 1 Jun 2013

Trots ständiga försöka att täppa till möjligheten jailbreakas många iOS-enheter fortfarande

Tidigare i år blev iPhonen hackad. Men det var ingen attack. Istället utnyttjades buggar i operativsystemet på iPhone, iPad och iPod touch av ett team som jobbade på att ta sig in i systemet. Teamet, som kallar sig Evad3rs, arbetade på en jailbreak för iOS 6 och iPhone 5 – en jailbreak som många iOS-användare har väntat länge på. Men varför jailbreakar fortfarande folk sina iPhones?

Det mest självklara svaret är frihet. ”iPhonen är alldeles för begränsad för att alla ska vara nöjda”, menar Bradley Wyatt, som sätter ihop teman för jailbreakade enheter. “Jailbreaking låter en person anpassa allt på sin mobil så att den passa de egna behoven”.

Jailbreaking är en term som används när man ”hackar” den egna enheten för att se till att den kan köra applikationer som inte finns att hämta från Apples officiella App Store. Dessa appar är inte skadliga för din mobil, de är designade för att förbättra din upplevelse av enheten och är framtagna av människor som vill ha lite mer frihet på sin smartphone. Dessa appar kan laddas ner från en alternativ App Store kallad Cydia, som installeras på din enhet när du jailbreakar den.

Apple har konstruerat iOS som en ”muromsluten trädgård”, vilket betyder att de kontrollerar alla delar i iOS, från apparna som finns i App Store till funktioner som är inbyggda i själva enheten. Det betyder att allt kan hålla en hög kvalitet, men det är samtidigt extremt begränsande om man skulle vilja lägga till extrafunktioner. 

Om man tittar på de senaste iOS-uppgraderingarna känns det som om Apple verkligen har lyssnat på användarna och lagt till funktionalitet som kunderna önskat sig. Det handlar dock inte om att ge dem allt de vill ha. Knappar för Wi-Fi, Bluetooth och 3G saknas till exempel fortfarande på hemskärmen. Och det går inte att ändra särskilt mycket på hem- respektive låsskärmarna, utöver att byta bakgrundsbild. 

Det gäller inte om du jailbreakar din enhet. Vill du har widgets på din hemskärm? Enkelt. Du kanske önskar en animerad låsskärm med väderinformation och en annan klocka? Fixat. Communityn med designers som skapar dessa appar är ambitiös, och i och med lanseringen av det senaste jailbreakverktyget till iOS 6 ser deras arbetstakt inte ut att ha mattats av.

”Många känner att iOS håller på att stagnera om man ser till nya funktioner och finesser”, säger Sentry, en designer som skapat ett nytt multitaskingkoncept kallat Auxo som nu finns att ladda ner från Cydia. ”Det är inte så konstigt att fler jailbreakar idag. Många kanske vill se vad det finns för alternativ där ute.”

Wyatt, som tycker att Apples likriktning tvingar konsumenterna att använda verktyget, håller med: ”Folk tvingas jailbreaka sina iEnheter för att de ska passa dem själva. Lösningen ger tillbaka kontrollen till användaren.” 

Ungefär 14 miljoner enheter har fått mer frihet tack vare iOS 6-jailbreaket som går under namnet  Evasi0n. Ungefär 23 miljoner använder ett jailbreak av något slag, enligt en tweet rätt nyligen från en medlem i Evad3rs-teamet. Dessa siffror pekar på att communityn kring jailbreaking fortfarande är riktigt stor och att den till och med växer, trots Apples ständiga försök att stoppa den.

Kanske handlar det inte bara om att folk vill ha mer frihet, kanske beror det många gånger på att det är så enkelt att jailbreaka. Jailbreaket Evasi0n tar ungefär fem minuter. Du behöver bara ansluta din smartphone, öppna en nedladdad fil på din Mac så kommer installationen att vara klar innan du vet ordet av. ”Det har blivit en så enkel process att nästintill alla kan klara av den”, menar Sentry. ”De allra flesta vill bara få en möjlighet att få ut lite mer av sin iEnhet.”

 

Jailbreak

 

Frågor om jailbreak

Är jailbreaking lagligt?

Att jailbreaka sin iPhone är legalt i de allra flesta länder, så vida du inte använder systemet för att kringgå copyright. I EU kan du jailbreaka både iPhones och iPads lagligt, men i USA har bara iPhonen undantagits från att omfattas av en lag som gör jailbreaking straffbart – iPaden lyder fortfarande under den här lagen.

 

Innebär en jailbreak att garantin hos Apple sätts ur spel?

Apple har officiellt sagt att jailbreaking ”kan göra garantin ogiltig”, och Apple har även laglig rätt att vidta motåtgärder mot enheter som jailbreakats. Om en jailbreak går fel och gör din iPhone obrukbar är det inte troligt att Apple skulle hjälpa till, även om den har garanti kvar.

 

Är det säkert?

Det här är en svår fråga. Majoriteten av alla jailbreakanvändare har inga problem med mjukvaran, men det finns skräckexempel. Ta reda på så mycket du kan innan du bestämmer dig för att jailbreaka din enhet, och se till att du har en fullständig backup om något skulle hända.

 

Fyra av de bästa jailbreak-tweaksen

Auxo

En utmärkt multitasking- lösning. Den gör att man får en tydlig bild av alla appar som är igång, men erbjuder också enkel justering av funktioner som Wi-Fi, 3G, ljusstyrka och musikkontroll. Sveper du nedåt på en öppen app stängs den. Så här borde Apples multitaskfunkion sett ut. 

 

MyWi

Om din mobilleverantör inte låter dig dela uppkoppling eller tar extra betalt för det kanske du är intresserad av MyWi. Den här appen låter dig skapa ett eget nätverk med hjälp av standarduppkopplingen via 3G eller 4G. Ett ganska dyrt tweak, men har också utmärkta funktioner.

 

Springtomize

Det här är verkligen den schweiziska armékniven i jailbreakvärlden. Springtomize samlar ihop ett stort antal tweaks på ett ställe och låter dig därmed lätt anpassa allt i iOS, från hemskärmsikoner till hur Notiscenter ser ut och fungerar.

 

Zephyr

Det här lilla coola tillägget är ett enkelt sätt att lägga till multitouchgester på din iPhone. Svep upp från nederkanten på skärmen för att öppna appbytaren (fungerar utmärkt med Auxo) eller svep in från kanten för att byta till nästa app. Väl värd en testperiod.